7 θανάσιμα (διατροφικά) αμαρτήματα

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τρέφονται και ζουν υγιεινά και όμως απορούν γιατί έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, υψηλή πίεση του αίματος, υψηλό ουρικό οξύ, αρθριτικούς πόνους και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Όμως αν εξεταστεί αναλυτικά ο τρόπος ζωής τους, δεν αργούμε να διαπιστώσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί διαπράττουν διάφορα λάθη, από ανεπαρκή γνώση των θεμάτων γύρω από την υγεία και την διατροφή, που υπονομεύουν αργά μα σταθερά την υγεία τους. Ας εξετάσουμε αναλυτικά κάποια από τα διατροφικά λάθη που συνήθως διαπράττουν αυτοί οι άνθρωποι.

1. Θεωρούν ότι οι επιλογές τους είναι υγιεινές

Για αυτό τρώνε όσο συχνότερα μπορούν τροφές όπως κοτόπουλο, μυζήθρα,  ανθότυρο, άφθονη φέτα, γιαούρτι και εμπλουτίζουν με αλάτι όλες τις τροφές τους. Η σωστή λύση είναι να καταναλώνουμε από όλες τις ομάδες τροφίμων και στη συχνότητα που χρειάζεται σύμφωνα με τα πρότυπα της Μεσογειακής Πυραμίδας.

Επίσης καταναλώνουν συχνά χυμούς φρούτων αντί να τρώνε ολόκληρα τα φρούτα. Πάρα πολλές ίνες και θρεπτικά στοιχεία απομακρύνονται στη διάρκεια της χυμοποίησης των φρούτων. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τις πλήρεις φυσικές τροφές. Τα πορτοκάλια κάνουν τον πιο θρεπτικό χυμό, αλλά ακόμη και ο χυμός του πορτοκαλιού δεν μπορεί να συγκριθεί με το πλήρες πορτοκάλι. Μπορείτε αν επιθυμείτε να πίνετε ένα χυμό πορτοκαλιού την ημέρα, τα άλλα φρούτα όμως θα πρέπει να τα τρώτε ολόκληρα, για να παίρνετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία και τις ίνες που περιέχουν.

2. Σύγχυση με τους υδατάνθρακες

Από όλες τις τροφές που τρώμε οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που προκαλούν την μεγαλύτερη σύγχυση στους ανθρώπους. Πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Όμως το ποσοστό των υδατανθράκων  που πρέπει να περιέχεται στο ημερήσιο διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου, με εξαίρεση τα άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, είναι το 50-55% επί του συνόλου της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Οι υδατάνθρακες περιέχουν μόνο 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, δεν περιέχουν πολλές θερμίδες και ελέγχεις τα επίπεδα της πείνας. Για αυτό περιορίζοντας τους υδατάνθρακες, όταν κάνεις δίαιτα, μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

3. Παραλείψεις γευμάτων

Παραλείποντας γεύματα, όπως το πρωινό, μειώνουμε την μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού μας, διαταράσσουμε την ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα, συσσωρεύουμε την πείνα μας και καταλήγουμε να τρώμε ένα μεγάλο γεύμα πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Η σωστή προσέγγιση είναι συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, που περιλαμβάνουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών και τις σωστές θερμίδες. Ο οργανισμός πρέπει να λαμβάνει κάθε 2-4 ώρες την ενέργεια που χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του.

4. Μερίδα φαγητού

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τελείως λανθασμένη εικόνα για την ποσότητα του φαγητού. Μερικοί όταν λένε μερίδα εννοούν την μερίδα του εστιατόριου, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι μερίδες στα εστιατόρια είναι δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερες από το κανονικό μέγεθος. Όταν η μερίδα του εστιατορίου είναι διπλάσια ή τριπλάσια από το κανονικό, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σερβίρετε ανάλογες ποσότητες και στο σπίτι, θεωρώντας ότι αυτό είναι το κανονικό μέγεθος της μερίδας. Με τον τρόπο αυτό η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται είναι περισσότερη και σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή αυξάνετε το σωματικό βάρος.

5. Η θέση των συμπληρωμάτων διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και του σύγχρονου Έλληνα. Όταν στην διατροφή μας καταναλώνουμε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών (2 ατομικές σαλάτες και 2-3 φρούτα) και τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων λαμβάνουμε μια σημαντική ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συχνά συμπληρώματα διατροφής για να δυναμώσουν τον οργανισμό τους ή για να ξεπεράσουν μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους ή όταν ακολουθούν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος χωρίς να γνωρίζουν ότι πιθανόν  λαμβάνουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από όσες μπορεί να ανεχθεί ο οργανισμός τους.

Γενικά όμως είναι αποδεκτό πως κάποιες κατηγορίες ατόμων είναι πιθανό να χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, αλλά αυτό θα ορίζεται από κάποιον ειδικό επιστήμονα.

6. Αποκλεισμός της άσκησης

Πολλοί πιστεύουν ότι η διατροφή είναι το παν και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σχεδόν αποκλείσει την φυσική δραστηριότητα από την καθημερινότητα μας. Αλλά και η άσκηση είναι ευεργετική για τον οργανισμό κατά πολλούς τρόπους. Ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και καρδιοαγγειακής νόσου, συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη και αυξάνει την «καλή»  HDL χοληστερόλη, βοηθά στην ελάττωση του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με δίαιτα, βελτιώνει την αιμάτωση του μυϊκού συστήματος, αυξάνει τη μυϊκή μάζα με αποτέλεσμα βελτιωμένη ευστάθεια και δύναμη και ελαττώνει τον κίνδυνο κατάγματος, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, ελαττώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης  και τέλος βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση.

7. Πιστεύουμε ότι διαβάζουμε και ακούμε

Ο κόσμος δείχνει τις τελευταίες δεκαετίες έντονο ενδιαφέρον για ό,τι σχετίζεται με τις τροφές και τη διατροφή και τη σχέση τους με την υγεία και την ασθένεια. Σχεδόν κάθε δημοφιλές περιοδικό δημοσιεύει άρθρα για υγεία, διατροφή, δίαιτες, μαγειρική και αδυνάτισμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εφημερίδες, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Παρότι οι πληροφορίες και οι γνώμες αφθονούν, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τι θα πρέπει πραγματικά να κάνουν για την καλύτερη υγεία τους.

Δεδομένου του πλήθους των πληροφοριών πρέπει να είστε σίγουροι αν οι πληροφορίες που παίρνετε έρχονται από έγκυρες επιστημονικές πηγές γιατί η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση  κυριαρχούν στις κοινωνίες μας.

Χρειαζόμαστε σωστή ενημέρωση, επιμονή και κατανόηση για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε με συνέπεια το σωστό πρόγραμμα ζωής και διατροφής, ώστε να διατηρήσουμε καλή την υγεία μας στη διάρκεια μιας μακράς, παραγωγικής και χαρούμενης ζωής.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *