Τι κάνουμε με το φαγητό που περίσσεψε;

Περίσσεψε φαγητό στο σπίτι; Μην το πετάξετε αλλά βάλτε το στο ψυγείο για να το καταναλώσετε την επόμενη μέρα ή χρησιμοποιήστε το για να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό πιάτο.  Έτσι και οικονομία στο πορτοφόλι σας κάνετε, αλλά θα έχετε λύσει και το σύνηθες πρόβλημα του «τι θα φάμε αύριο;» Μην φυλάτε το περισσευούμενο φαγητό για περισσότερες από τέσσερις μέρες.

Πολλοί όμως αναρωτιούνται, αν στο φαγητό που θα ξαναζεστάνουν, θα παραμείνουν οι θρεπτικές του ουσίες ή αν θα καταστραφούν. Σε γενικές γραμμές δεν παρατηρείται κάποια σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών   από τα ξαναζέσταμα του φαγητού.

Όμως η βιταμίνη C  είναι  πιο ευαίσθητη στη θερμότητα και οπότε παρατηρείται μια μικρή απώλεια σε ξαναζεσταμένο φαγητό. Από την άλλη το λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες μεταβάλλεται με τις αλλαγές της θερμοκρασίας και γίνεται πιο βιοδιαθέσιμο.

Γνωρίζετε ότι…..

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση  ξαναζεσταμένων ζυμαρικών είναι 30-50% χαμηλότερη σε σχέση με την αύξηση του σακχάρου μετά την κατανάλωση  φρέσκων μαγειρεμένων ζυμαρικών. Τα ξαναζεσταμένα άσπρα ζυμαρικά ενεργούν στο σώμα παρόμοια με τα ζυμαρικά ολικής.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *