Τα καρύδια ή αλλιώς ο “Βασιλιάς” των ξηρών καρπών θεωρούνται από τα αρχαία χρόνια σύμβολο πνευματικότητας, λόγω της ανάγλυφης επιφάνειας των πυρήνων που μοιάζει με εκείνη του εγκεφάλου.
Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί καθώς έχουμε πολλές καρυδιές με άφθονη παραγωγή. Η συγκομιδή γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια γίνεται πλύση με καθαρό νερό και η ξήρανση στον ήλιο και έτσι μένουν όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Τα καρύδια είναι φορτωμένα με πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως ωφέλιμα λιπαρά, ισχυρά αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο όμως πλούσια σε ενέργεια αλλά και χαμηλά σε σάκχαρα.
Τα καταναλώνουμε ως σνακ από μόνα τους ή με μέλι, τα προσθέτουμε σε σαλάτες, σε σπιτικό κέικ ή ψωμί, σε γιαούρτι με μέλι, σε σμούθις με φρούτα, στο πρωινό με τα δημητριακά αλλά και σε ζυμαρικά με κάποια σάλτσα πέστο με καρύδια.
Θωρακίστε τον οργανισμό σας με τους ωφέλιμους καρπούς της Μάνας Γη και καταναλώστε μέχρι 40-60 γρ./ημέρα.
Οι ουσίες που περιέχονται στα καρύδια μέσα από επιστημονικές μελέτες φαίνεται ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου.