Γιατί η ζυγαριά δεν δείχνει προς τα κάτω, αφού το αισθάνομαι στα ρούχα μου;

Η μείωση του βάρους είναι αποτέλεσμα μείωσης του λίπους, του νερού, του γλυκογόνου και του μυϊκού ιστού. Ένα σωστό πρόγραμμα απώλειας βάρους θα επιφέρει όσο το δυνατό περισσότερη απώλεια σωματικού λίπους και διατήρηση των υπολοίπων που αναφέρθηκαν. Καθώς μειώνεται το σωματικό λίπος, μειώνονται και οι πόντοι. Κάτι που είναι αρκετά αισθητό στην εμφάνιση μας.
Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση θα συντελέσει σε μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους, από τα σημεία που είναι αποθηκευμένο, άρα και πόντων. Σε αυτή την περίπτωση τόσο η εμφάνιση μας, όσο και η υγεία μας βελτιώνονται σημαντικά.

Δίαιτες και συμπληρώματα που υπόσχονται θαύματα, το μόνο που προσφέρουν είναι απώλεια μυϊκού ιστού. Τα νούμερα της ζυγαριάς είναι θεαματικά προς τα κάτω, αλλά η διαφορά δεν είναι αισθητή στο σώμα μας.

Το σώμα μας μπορεί να χάσει 0.5-1 kg σωματικού λίπους την εβδομάδα. Οι πόντοι θα μειωθούν έστω και με απώλεια 0.5kg σωματικού λίπους. Η απώλεια όμως είναι αρκετά αισθητή, αφού έστω και 100gr λίπους καταλαμβάνουν υπολογίσιμο όγκο στο σώμα μας. Άρα μπορεί κάποιος να δει την ζυγαριά κάποια στιγμή μόνο 100-200γρ προς τα κάτω (γιατί μετά από κάποιο διάστημα η ζυγαριά κυλάει με αργό ρυθμό), αλλά να αισθάνεται διαφορά στα ρούχα του.

Επίσης, κάποιος που γυμνάζεται συχνά μπορεί να παρατηρήσει τα νούμερα της ζυγαριάς να ανεβαίνουν ενώ οι πόντοι να μειώνονται. Αυτό συμβαίνει από την αύξηση του μυϊκού ιστού λόγω της άσκησης με την ταυτόχρονη μείωση του λιπώδους ιστού που συντελείται.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *