Άθληση και ενυδάτωση

Είτε είστε αθλητής, είτε κάποιος που κάνει περισσότερες προπονήσεις υψηλής έντασης, η ενυδάτωση αποτελεί κρίσιμο χαρακτηριστικό της υγείας σας αφού το σώμα σας καλείται να αποδίδει καλύτερα και να αναρρώνει πιο γρήγορα. Αν και το να μείνετε ενυδατωμένοι είναι προφανές, προκαλεί έκπληξη πόσοι αθλητές πέφτουν θύματα αφυδάτωσης με δυσάρεστα αποτελέσματα

Ενώ προπονείστε σκληρά, η εφίδρωση είναι μονόδρομος μιας και κατά τη προπόνηση θα χάσετε υγρά και ηλεκτρολύτες. Αναμφίβολα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να τους αντικαθιστάτε καθημερινά για να δίνετε στο σώμα σας τις καλύτερες πιθανότητες να αναρρώσει και να παραμείνει υγιείς.

Βασικός στόχος κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η αποτροπή αφυδάτωσης (> 2% του σωματικού βάρους) και μεγάλων αλλαγών στην ηλεκτρολυτική ισορροπία οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν την αθλητική απόδοση.

Η ποσότητα και ο ρυθμός αναπλήρωσης των απωλειών εξαρτάται από:

το ρυθμό εφίδρωσης,

τη διάρκεια της άσκησης

τις περιβαλλοντικές συνθήκες

την δυνατότητα πρόσληψης υγρών από τον κάθε αθλητή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναπλήρωση των απωλειών σε υγρά ιδιαίτερα σε αθλήματα που διαρκούν πάνω από 3 ώρες.

Το απλό νερό μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό ρόφημα για την αναπλήρωση υγρών, ειδικά σε αθλήματα χαμηλής έντασης και μικρής διάρκειας.

Το αθλητικό ποτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες δραστηριότητες, ειδικά σε αθλήματα υψηλής έντασης ή αντοχής, καθώς περιέχει υδατάνθρακες για καύσιμο και γεύση και ηλεκτρολύτες (νάτριο) για να βοηθήσει το σώμα να «κρατήσει» τα υγρά πιο αποτελεσματικά καθώς και να τονώσει τη δίψα.

Για μεγαλύτερες και πιο έντονες δραστηριότητες, ιδιαίτερα σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, οι αθλητές πρέπει να είναι πιο προληπτικοί με την επιλογή των υγρών τους για να αποφύγουν την αφυδάτωση.

Κάθε αθλητής συστήνεται να ελέγχει τις αλλαγές στο σωματικό του βάρος κατά τη διάρκεια της προπόνησης/ αγώνα προκειμένου να μπορεί να υπολογίσει τις απώλειες υγρών μέσω του ιδρώτα για τα διαφορετικά είδη/ εντάσεις άσκησης με δεδομένες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *