Η επίδραση του καφέ στην υγεία

Σύμφωνα με πληθώρα επιδημιολογικών μελετών η κατανάλωση του καφέ δεν οξύνει μόνο τις γνωστικές μας ικανότητες αλλά μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων αφού συνδυαστεί με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη συχνότητα θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις κ.α.). Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρείται όταν προσλαμβάνονται 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (έως και 30% χαμηλότερο κίνδυνο): Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ που περιέχονται στο καφέ αναστέλλουν τη δράση ενός ανθρώπινου πολυπεπτιδίου που θεωρείται υπεύθυνο για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι  όσοι  καταναλώνουν 3-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, Parkinson και Alzheimer έως και 27%. Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα χημικών ουσιών που απελευθερώνονται κατά το ψήσιμο ανοιχτών, σκούρων και ντεκαφεινέ κόκκων καφέ και συμπέραναν ότι η όσο πιο ψημένοι ήταν οι κόκκοι τόσο πιο πολύ αυξανόταν η προστασία από αυτές τις νόσους.

Διάφορες μορφές καρκίνου

Από το 2010 και μετά όλο και πιο πολλές έρευνες αποδεικνύουν την προστατευτική δράση του καφέ έναντι στον  καρκίνο του προστάτη. Εκείνοι που καταναλώνουν τακτικά καφέ έχουν 21% μικρότερή πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου ή σπάνια καφέ.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 26% μικρότερος σε όσους καταναλωνουν1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν, αλλά ο κίνδυνος ελαττώνεται κατά 50% όταν η καθημερινή κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από 2 φλιτζάνια. Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο.

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2016 που περιλάμβανε 105 μελέτες, η κατανάλωση καφέ συνδέετε με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του προστάτη, του ενδομήτριου, του ήπατος, του στόματος και φάρυγγα και του μελανώματος.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όλοι οι τύποι καφέ, ακόμα και ο ντεκαφεινέ, δρουν προστατευτικά. Αξίζει να τονισθεί ότι, ο αλεσμένος καφές ή ο καφές φίλτρου περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τον στιγμιαίο καφέ και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο αλεσμένο καφέ ή καφέ φίλτρου είχαν περισσότερα οφέλη στην υγεία τους.

Ο καφές δεν αποτελεί θεραπεία για τις ασθένειες που αναφέρθηκαν, αλλά σίγουρα δίνει μια έξτρα προστατευτική δράση στον οργανισμό. Η ημερήσια κατανάλωση καφέ  περίπου  μέχρι 5 φλιτζάνια (ή 400ml) δεν αυξάνει τις ανησυχίες για την υγεία.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *