Μείωση σπατάλης τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα ηθικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε άτομο απορρίπτει 173 κιλά φαγητού το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα πετάμε 80 κιλά τροφή ανά άτομο το χρόνο!

Σε αυτή την εποχή οικονομικής κρίσης που διανύουμε είναι σημαντικό να μην γίνονται σπατάλες, και στο σπίτι μας όλοι μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να μειώσουμε αυτή τη σπατάλη αλλά και το κόστος των αγορών μας.

Τρόποι για την μείωση της απόρριψης τροφίμων:

1. Φτιάξτε πρόγραμμα για το μενού της εβδομάδας και χρησιμοποιήστε λίστες για τα ψώνια

2. Μην ξεχνάτε τα τρόφιμα που έχουν περισσέψει. Χρησιμοποιήστε το πάνω ράφι του ψυγείου για τα τρόφιμα αυτά και σκεφτείτε πως μπορείτε να τα αξιοποιήσετε.

3. Μην πηγαίνετε νηστικοί στο σούπερ-μάρκετ γιατί το αίσθημα πείνας θα σας οδηγήσει σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων.

4. Να σερβίρετε σωστές μερίδες έτσι ώστε να μην πετάτε το φαγητό που περίσσεψε.

5. Διατηρήστε στην κατάψυξη τα τρόφιμα που δεν έχετε σκοπό να καταναλώσετε άµεσα.

6. Κάντε τακτικά απόψυξη στο ψυγείο για την καλύτερη συντήρηση των τροφίμων.

7. Αν κάτι δεν το καταναλώσετε τότε μοιραστείτε το με κάποιον άλλο.

Η σπατάλη τροφίμων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και πρέπει να μας αφορά όλους.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *