Μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα (σέσκουλα, σέλινο, άνηθο, ξερό κρεμμύδι ή φρέσκα κρεμμυδάκια).

Μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το δέρμα των φασολιών περιέχει τις ίδιες ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και καθιστούν γερή την καρδιά. Οι ενώσεις αυτές γνωστές ως φλαβονοειδή, είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τις χρόνιες αρρώστιες και τα αποτελέσματα των γηρατειών.

Δεν μας φορτώνουν με θερμίδες και αν συνδυαστούν με κάποιο δημητριακό, όπως ψωμί ή ρύζι, τότε η ποιότητα των πρωτεϊνών που προκύπτει είναι ισάξια του κρέατος και του ψαριού. Η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) που μας παρέχουν άφθονη, λειτουργεί ως συνένζυμο για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και είναι σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Τα όσπρια βοηθούν επίσης στη μείωση της κακής χοληστερίνης, στη ρύθμιση του σακχάρου, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου, και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *