Ο ρόλος του διαιτολόγου κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Παρόλο που ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μπορεί δια ζώσης να παρέχει πολύτιμες για την δημόσια υγεία υπηρεσίες του σε αυτή τη φάση της πανδημίας, όπως όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας, ο ρόλος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν θεωρείται  και τόσο απαραίτητος.

Αντίθετη όμως άποψη έχει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ένωσης Διαιτολόγων (EFAD-European Federation of the Associations of Dietitians). Σας παραθέτω μια σύντομη μετάφραση της δημοσίευσης του EFAD το Μάιο 2020, για το ρόλο του Διαιτολόγου γενικά, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

(http://www.efad.org/media/1985/role-of-dietitians-in-the-fight-against-covid19-efad-briefing-paper-may-2020.pdf?fbclid=IwAR1CQg1FMRSkEnP1qfUQD4xfNQKcgWZb6BMuoJsbQWC6F6erNMK1VQWk16s

«Οι διαιτολόγοι είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί η διατροφή των ασθενών που βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας με ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Ακόμη και μετά την ανάρρωση των ασθενών με covid-19 και την έξοδο τους από το νοσοκομείο ο ρόλος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου είναι αναγκαίος διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και τον χρόνο ανάρρωσης.

Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει με covid-19 και έχουν νοσηλευτεί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού και πιθανότατα θα έχουν υποστεί απώλεια μυϊκών ιστών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Επίσης, οι διαιτολόγοι υποστηρίζουν ορισμένες από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού σε μια κοινότητα όπως άτομα με υποσιτισμό, καρκίνο, παχυσαρκία, διαβήτη, τροφικές αλλεργίες, νεφροπάθειες, διατροφικές διαταραχές κ.α. 

Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται τη βοήθεια τους ακόμα και κατά τη διάρκεια του covid-19. Η κακή διατροφή λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών ουσιών ή της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων αλλά και  της κακής συνολικής ποιότητας διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει το συνολικό κίνδυνο μόλυνσης.

Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που είναι υγιείς και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο νόσημα αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το lockdown οδηγεί σε μείωση σωματικής άσκησης και σε πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Για αυτό κρίνεται αναγκαίος ο ρόλος του διαιτολόγου κατά τη διάρκεια του lockdown και πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και σωστή καθοδήγηση στον πληθυσμό βοηθώντας τους να χρησιμοποιούν καλύτερα τα τρόφιμα στα οποία έχουν πρόσβαση και να προωθούν τις υγιεινές επιλογές.»

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *