Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Επιβεβαίωση του μεγέθους του προβλήματος από την COVID-19

διατροφή, δίαιτα, υγεία, ομορφιά, σώμα, άσκηση, αθλητισμός, ευτυχία, ζωή, χαρά, τροφές, διαλειμματική νηστεία ευεξία, στόχος, κιλά, παχυσαρκία, αδυνάτισμα, φαγητά, Πάτρα, διαιτολόγος, διατροφολόγος, Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας και έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μια από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί από το 1975 έως σήμερα και στα παιδιά και στους εφήβους έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί.
Η παχυσαρκία δεν κάνει διακρίσεις, αφορά όλες τις ηλιακές και κοινωνικές ομάδες σε όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειές όπως, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο κ.α.
Όμως φέτος έχουμε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δυο πανδημίες, τη νόσο COVID-19 και την παχυσαρκία, που σύμφωνα με μελέτες έχουν αμφίδρομη σχέση.
Η πανδημία της COVID-19 φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους κυρίως λόγω των μέτρων αποκλεισμού.
Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για επιπλοκές από την COVID-19. Οι παχύσαρκοι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες για νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Ακόμα και στους παχύσαρκους έστω με μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως 5-10% μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τους δείκτες υγείας και την ποιότητα ζωής.
Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) τονίζει ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τους σοβαρότερους παράγοντες επιπλοκών και θνητότητας της COVID-19.
Τα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση COVID-19 και παχυσαρκίας συνεχώς αυξάνονται κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση.
#WOD2021 #wellness #health #nutrition #feelgood #wellbeing #nutrition #foodforlife #dietitian #dietitianoffice #fit #fitness #exercise #nutricoach #foodforlife #foodforthought #nutriontips #healthyhabits #healthylife #healthyeating #staypositiveπατρα

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *