Ασκηθείτε και τον χειμώνα

Οφείλουμε απέναντι στον οργανισμό μας και το σώμα μας να κινούμαστε όσο μπορούμε περισσότερο. Ένα απλό πρόγραμμα σωματικής άσκησης βοηθά στην ελάττωση του σωματικού βάρους (σε συνδυασμό με σωστή διατροφή), ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και επιδρά θετικά σε άτομα που πάσχουν ήδη από υπέρταση. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη, ελαττώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και διαφόρων μορφών καρκίνου ενώ μπορεί ακόμα και να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική ισορροπία του ατόμου.

Η άσκηση του σώματος έχει διάφορες μορφές όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ενόργανη γυμναστική, γυμναστική με βάρη, μέθοδος Πιλάτες, γιόγκα, πολεμικές τέχνες, χορός και πολλά άλλα.

Έχετε καταφέρει να κάνετε κάτι από τα παραπάνω κομμάτι της ζωής σας? Τότε σας αξίζουν πολλά μπράβο. Όμως τώρα που ήρθε ο χειμώνας μην κάνετε το λάθος και τα παρατήσετε.

Συμφώνα με πληθώρα μελετών αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς το γεγονός ότι όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο πέφτει και η διάθεση για γυμναστική. Επιλέξτε ένα γυμναστήριο κοντά στο σπίτι σας. Στα γυμναστήρια χρησιμοποιήστε διαδρόμους, ποδήλατα γυμναστικής ή ομαδικές δραστηριότητες όπως ο χορός, πιλάτες, acqua aerobic ή πηγαίνετε σε κάποιο εμπορικό κέντρο για έντονο περπάτημα. Αν προτιμάτε το δικό σας περιβάλλον δημιουργήστε ένα ωραίο χώρο μπροστά στη τηλεόρασή σας. Υπάρχουν πολλά DVD με οδηγίες για ασκήσεις και προγράμματα αεροβικής. Διαθέστε λίγα χρήματα για να αγοράσετε έναν απαραίτητο εξοπλισμό. Βάλτε τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια, θα σας βοηθήσουν να μη βαρεθείτε γρήγορα, αλλά και να βρείτε το σωστό ρυθμό.

Για εσάς που σας αρέσει να γυμνάζεστε σε υπαίθριους χώρους μην εγκαταλείψετε, συνεχίστε και το χειμώνα, αρκεί να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις. Ο καθαρός αέρας αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμος για τον οργανισμό μας σε σχέση με την ατμόσφαιρα ενός κλειστού χώρου, καθώς το σώμα προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου κάτι που είναι απαραίτητο για την αναζωογόνηση του σώματος και του εγκεφάλου.

Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια με χοντρές κάλτσες ώστε να προφυλάξετε τα πόδια σας από κρυοπαγήματα και ντυθείτε σωστά. Μην το παρακάνετε με πολλά ρούχα γιατί θα ζεσταθείτε αρκετά και τα πολλά ρούχα θα σας δυσκολέψουν. Να αποφεύγετε τα βαριά και μάλλινα υφάσματα καθώς και τα βαριά μπουφάν, αφού μόνο προβλήματα θα σας δημιουργήσουν. Μην προτιμήσετε τις βαμβακερές μπλούζες γιατί μουσκεύουν με τον ιδρώτα με αποτέλεσμα να παγώνει το σώμα. Φορέστε μια συνθετική μπλούζα, βάλτε από πάνω ένα πουλόβερ τύπου fleece και ένα αντιανεμικό ή αδιάβροχο μπουφάν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν κάνει πολύ κρύο μην ξεχάσετε τον σκούφο αφού η μεγαλύτερη απώλεια εσωτερικής θερμοκρασίας γίνεται από το κεφάλι και φορέστε οπωσδήποτε γάντια και κασκόλ.

Αν το επιτρέπει το πρόγραμμά σας και ο καιρός, καλύτερα να τρέχετε τις ώρες που υπάρχει αρκετός ήλιος γιατί το σώμα θα απορροφήσει τη ζεστασιά από της ηλιακές ακτίνες και δεν θα υπάρχει τόση υγρασία όπως γίνεται συνήθως τις ώρες νωρίς το πρωί.

Το κρύο συστέλλει τους μυς, οπότε μην ξεχνάτε τα τεντώματα για να ζεσταθούν οι μυς πριν ξεκινήσετε την άσκηση αλλά και μετά την άσκηση χαλαρώστε πάλι με τεντώματα για να διατηρηθείτε ευέλικτοι. Αν κάνει πολύ κρύο μπορείτε να καθυστερήσετε για λίγο τα τεντώματα μέχρι να φτάσετε σπίτι σας.

Μην ξεγελιέστε ότι δεν αφυδατώνεστε επειδή είναι χειμώνας. Το κρύο αναστέλλει τους μηχανισμούς της δίψας. Εφοδιαστείτε με νερό ή κάποιο ισοτονικό ποτό για να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά την διάρκεια της άσκησης. Θυμηθείτε ότι το σώμα δεν χάνει νερό μόνο από την εφίδρωση αλλά και από την αναπνοή.

Αφού επιστέψετε σπίτι είναι σημαντικό να ζεστάνετε το σώμα σας, όχι μόνο με ένα ζεστό μπάνιο αλλά και με ένα θρεπτικό γεύμα αναπλήρωσης που θα σας βοηθήσει να προμηθεύσετε με καύσιμο το σώμα σας τους κρύους μήνες. Καταναλώστε ζεστά υγρά, και φάτε «ζεστούς» υδατάνθρακες όπως σούπα ή ζυμαρικά ολικής, προσθέστε μπαχαρικά και καρυκεύματα στα πιάτα σας. Η ζεστή τροφή αυξάνει την θερμογένεση (ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός μας για την πέψη και απορρόφηση των τροφών που καταναλώσαμε) και συμβάλλει στην γρήγορη αποκατάσταση.

Όταν ασκούμαστε έξω έχουμε περαιτέρω αύξηση των καύσεων και καλύτερη εγκύμανση των μυών αφού το έδαφος μπορεί να είναι ανώμαλο και να έχει διάφορες κλίσεις.  Επίσης, το σώμα σας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο ποσό ενέργειας για να ζεστάνει και να υγράνει τον εισπνεόμενο αέρα κατά την προπόνηση σας στο κρύο. Κάποιες επιπλέον θερμίδες μπορεί να κάψει ο οργανισμός μόνο όταν η θερμοκρασία του σώματος σας μειωθεί και αρχίσετε να τρέμετε.

Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση στο εξωτερικό περιβάλλον μειώνει τα επίπεδα του άγχους και γενικότερα αισθήματα όπως ο θυμός, η ένταση, και η σύγχυση πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι η άσκηση σε ένα κλειστό χώρο. Οι συμμετέχοντες αυτών των ερευνών δήλωσαν ότι αισθάνονταν περισσότερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση κάνοντας άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον και αυτό τους ωθούσε περισσότερο στο να επαναλάβουν τη δραστηριότητα περισσότερες μέρες μέσα στην εβδομάδα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Tucker P, Gilliland J., The effect of season and weather on physical activity: A systematic review., Public Health, 2007, 121 (12): 909-922.

2. Thomoson Coon J, Boddy K, Stein K, Whear R, Barton J, Depledge M.H., Does participating in physical activity in outdoor natural environments have a greater effect an physical and mental wellbeing than physical activity indoors? A systematic review., Environ. Sci. Technol. 2011;45 (5): 1761-1772.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *