Χαλβάς

Ο χαλβάς δεν αποτελεί μόνο το βασικότερο από τα γλυκίσματα της Σαρακοστής αλλά και δημοφιλέστατη πρόταση διατροφής που ενδείκνυται σε μικρούς και μεγάλους ως επιδόρπιο ή κολατσιό για όλες τις ώρες.

Ο χαλβάς παρασκευάζεται από το ταχίνι, που με τη σειρά του φτιάχνεται από πολτοποιημένο σουσάμι. Είναι μια υψηλής διατροφικής αξίας τροφή, που δίνει όμως αρκετές θερμίδες. Σκόπιμο είναι να αποφύγουμε το χαλβά σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως η σοκολάτα ή οι ξηροί καρποί, γιατί αν και συνεχίζει να έχει υψηλή διατροφική αξία, αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι θερμίδες.

Αποτελεί πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, χωρίς καθόλου χοληστερίνη. Είναι πλούσιος σε φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες (Β και Ε) που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή και την εγκεφαλική λειτουργία , σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες
Θερμιδική αξία: Μία λεπτή φέτα χαλβά (60 γρ.) έχει περίπου 300 θερμίδες.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

One thought on “Χαλβάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *