Εναλλακτικές γάλατος στον καφέ σύμφωνα με: Θρεπτικά Συστατικά, Γεύση & Επίδραση στο Περιβάλλον

Πριν την αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αγελαδινό γάλα  παρέχει περίπου 9 g πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, το 30% του ημερήσιου ασβεστίου και το 45% της βιταμίνης D. Επίσης οι διάφορες επιλογές γάλακτος συχνά εμπλουτίζονται τόσο με ασβέστιο όσο και με   βιταμίνη D και πρέπει να θυμόμαστε ότι απαιτείται να ανακινείται η συσκευασία καλά  πριν την κάθε χρήση, επειδή οι βιταμίνες συχνά διαχωρίζονται και καταλήγουν στον πυθμένα

Πολλές από τις επιλογές δεν εμπλουτίζονται σε θρεπτικό επίπεδο ίδιο με το αγελαδινό γάλα ενώ ορισμένες από αυτές δεν είναι ενισχυμένες. Οπότε καλό είναι η επιλογή να γίνεται και με βάση θρεπτικά στοιχεία.

Εξετάζοντας εναλλακτικές και πιο εμπορικές προτάσεις της αγοράς παραθέτουμε τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα θρεπτικά συστατικά, την γεύση και της επιπτώσεις παραγωγής τους στο περιβάλλον.

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Θρεπτικά συστατικά: Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ένα γραμμάριο ανά φλιτζάνι. Είναι όμως μια καλή πηγή βιταμίνης Α και Ε και είναι χαμηλό σε θερμίδες. Προσοχή στους έχοντες αλλεργία. Γεύση: Διατηρεί μια ομοιογένεια στην ανάμιξη του με τον καφέ και προσδίδει την απαιτούμενη κρεμώδη υφή. Η προσθήκη προσθέτων απομακρύνει την πικρή γεύση. Περιβάλλον: Το γάλα αμυγδάλου έχει τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με το ρύζι όμως απαιτεί για την παραγωγή του ποσότητα νερού τέσσερις φορές περισσότερο από την καλλιέργεια ρυζιού. Επίσης οι αυξανόμενες απαιτήσεις της βιομηχανίας αμυγδάλου απειλούν με εξαφάνιση δισεκατομμυρίων μελισσών σε περιοχές του πλανήτη.

ΓΑΛΑ ΡΥΖΙΟΥ

Θρεπτικά συστατικά: Είναι πιο ασφαλές για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες. Ωστόσο, δεν περιέχει καμία πρωτεΐνη και στις περισσότερες περιπτώσεις ενισχύονται με γλυκαντικά πρόσθετα. Προσοχή λοιπόν  αν έχετε θέματα υγείας και πρέπει να αποφύγετε πρόσθετα σάκχαρα. Γεύση: Αναμιγνύεται ομοιόμορφα με τον καφέ αλλά δεν αφήνει την πολυπόθητη κρεμώδη υφή. Περιβάλλον: Απαιτεί λιγότερο νερό αλλά η κατανάλωση νερού για την παραγωγή του είναι αρκετά υψηλή και πλησιάζει τα 60 λίτρα νερού ανά ποτήρι γάλατος. Έχει τις περισσότερες εκπομπές άνθρακα και τα φυτά παραγωγής φιλοξενούν βακτήρια που εκλύουν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ

Θρεπτικά συστατικά: Διατροφικά είναι το πλησιέστερο κοντά στο αγελαδινό. Έχει 7γρ πρωτεΐνη ανά φλιτζάνι, παρέχει κάλιο και ισοφλαβόνες – που μπορεί να προστατεύσουν από ορισμένους καρκίνους και οστεοπόρωση. Ενισχύεται με επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α και βιταμίνη Β12 ενώ είναι απαλλαγμένο από κορεσμένα λιπαρά. Παράλληλα περιέχει υγιεινά πολυ- και μονοακόρεστα λίπη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Γεύση: Το γάλα σόγιας διατηρεί μια γλυκύτητα στη γεύση παρόμοια με την αντίστοιχη του αγελαδινού αλλά η ανάμιξη με τον καφέ δεν προσδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα της ομοιογένειας. Περιβάλλον: Το γάλα σόγιας απαιτεί το ένα τρίτο του νερού που απαιτείται για την παραγωγή του αγελαδινού. Τα εκτροφεία σόγιας είναι τεράστια σε εκτάσεις γεγονός που αφήνουν αρνητικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα κατά την μετατροπή περιοχών τροπικών δασών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ

Θρεπτικά συστατικά: το γάλα καρύδας περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνες C και Ε με ήπια αντιοξειδωτική δράση. Επίσης είναι πλούσιο σε ω6 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού γάλακτος., αλλά δεν περιέχει καμία πρωτεΐνη. Γεύση: Το γάλα καρύδας αναμιγνύεται καλά με τον καφέ με ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην κρεμώδη υφή, ενώ είναι αισθητή μια γλυκύτητα στη γεύση. Περιβάλλον: Οι καρύδες χαρακτηρίζονται για τις χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αναπτύσσονται σε τροπικές περιοχές με άφθονο νερό. Η αυξημένη ζήτησή δημιουργεί και στην περίπτωση αυτή αρνητικές παρεμβάσεις σε τροπικά δάση γεγονός που οδήγησέ στην δημιουργία πιστοποιήσεων παραγωγής και εμπορίου καρύδας.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *