Σταμάτα να σκέφτεσαι! Κάνε πράξη την παρακάτω συνταγή και θα έχεις διατροφική αξία στα ύψη, με γεύση εξίσου απίθανη. Ενέργεια στο φουλ και ικανοποίηση όταν θέλουμε κάτι γλυκό χωρίς τύψεις. Μπορεί θερμιδικά να είναι λίγο παραπάνω από τις κοινές μπάρες δημητριακών του εμπορίου, αλλά είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς τεχνητά αρώματα και συντηρητικά που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.
Οι μπάρες αυτές αποτελούν μια καταπληκτική επιλογή για πρωινό ή για κάποιο ενδιάμεσο γεύμα της ημέρας!
Οι ξηροί καρποί μας δίνουν πολύτιμα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στην λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η μοναδική θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης, έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυσικά σε φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), που προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους, και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.
Υλικά για 10 περίπου τεμάχια
1 ½ φλιτζάνι βρώμη,1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, ½ φλιτζάνι καρύδια,1 ½ κ.γλ. κανέλα 2 κ.σ. μέλι, ½ φλιτζάνι σοκολάτα (σε κομματάκια, σε σταγόνες, μαύρη ή γάλακτος, ό, τι σας αρέσει), ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες, 10 ξερά βερίκοκα απύρηνα, 10 δαμάσκηνα απύρηνα.
Εκτέλεση
Αλέθουμε καλά τη βρώμη, τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο multi και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
Προσθέτουμε την κανέλα, το μέλι, και τις σταγόνες σοκολάτας.
Ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα όσο πιο πολύ μπορούμε και μετά τα βάζουμε στο multi μαζί με τις σταφίδες για να αλεσθούν ακόμα περισσότερο. Τα προσθέτουμε στο αρχικό μίγμα.
Aρχίζουμε να ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά για περίπου 10 λεπτά. Θέλει αρκετή δύναμη για να ομογενοποιηθούν. Φανταστείτε ότι θα φτάσετε σε ένα σημείο που πλέον θα έχει γίνει τόσο σκληρή η ζύμη που δε θα μπορείτε να ζυμώσετε άλλο!
Στρώνουμε σε πυρεξάκι διάστασης 20x20cm και πιέζουμε από πάνω με κουτάλι ή με μια σπάτουλα για να γίνει η επιφάνεια ομοιόμορφη. Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες κι έπειτα κόβουμε τις μπάρες μας σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου για λίγες μέρες και εντός ψυγείου περίπου για δέκα.
Τυλίξτε τις μπάρες σε χαρτάκι αντικολλητικό ή μεμβράνη, βάλτε και ένα ωραίο αυτοκόλλητο που αρέσει στα παιδιά για να κλείσει η συσκευασία και έτοιμοι για ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό σνάκ.
Φαντασία να υπάρχει και μπορείτε να διαλέξετε και εσείς ποια υλικά σας αρέσουν περισσότερο και να αντικαταστήσετε αυτό που προτείνει η αρχική συνταγή. Για παράδειγμα δεν θέλετε αμύγδαλα, βάλτε φουντούκια ή όποιο άλλο ξηρό καρπό θέλετε. Δεν έχετε σταφίδες, χρησιμοποιήστε gogi berries. Θέλετε πιο λίγη σοκολάτα, αντικαταστήστε με κάποιο άλλο ξηρό καρπό.
Πειραματιστείτε και προσαρμόστε τη συνταγή στις δικές σας προτιμήσεις. Μερικές άλλες επιλογές αποξηραμένων φρούτων είναι: cranberries, βερίκοκα, μπανάνα ή ό,τι άλλο μπορεί κανείς να έχει στο ντουλάπι του.
Σχόλια Διαιτολόγου: