Ρύζι και γαρίδες με σάλτσα ντομάτας

Oι γαρίδες αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική πρόταση αντί για κρέας. Αυτή η συνταγή αποτελεί ένα ισορροπημένο γεύμα επειδή οι μισές θερμίδες προέρχονται από υδατάνθρακες και ένα ποσοστό του 20% από πρωτεΐνη.

Παλαιότερα οι γαρίδες θεωρούνταν απαγορευμένες αφού η περιεκτικότητα τους σε χοληστερίνη τις κατέτασσε στα επικίνδυνα τρόφιμα. Όμως πρόσφατες έρευνες που έγιναν για την κατανάλωση γαρίδων και επιπέδων λιπιδίων στο αίμα έδειξαν ότι μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDLστο αίμα, αλλά παράλληλά αυξάνουν περίπου στο διπλάσιο ποσοστό την καλή χοληστερόλη HDL.

Παράλληλα, οι γαρίδες μας προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος αλλά και σελήνιο που θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αξιόλογη είναι η περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Επίσης, η ντομάτα αλλά και ο μαϊντανός που μπορεί να περιέχει η συνταγή, είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών μας στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *