Τα παιδιά, είτε είναι νήπια είτε στην εφηβεία τους, αναπτύσσουν μια φυσική προτίμηση για τα τρόφιμα που απολαμβάνουν περισσότερο. Για να ενθαρρύνουμε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η πρόκληση είναι οι θρεπτικές επιλογές να γίνουν ελκυστικές.
- Γίνετε πρότυπο. Η παιδική παρόρμηση για να μιμηθεί είναι πάρα πολύ ισχυρή. Οπότε πριν ζητήσουμε από το παιδί ή τον έφηβο να τρώει υγιεινά και να συμπεριλάβει λαχανικά στην διατροφή του θα πρέπει εμείς να έχουμε περιορίσει τις λιχουδιές και τα πατατάκια.
- Εστίαση στη συνολική διατροφή και όχι σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε τρόφιμα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή. Δηλαδή να είναι το λιγότερο επεξεργασμένα, συσκευασμένα και μεταποιημένα τρόφιμα.
- Μαγειρέψτε περισσότερα γεύματα στο σπίτι. Τα γεύματα σε εστιατόρια και σε καταστήματα γρήγορου φαγητού έχουν περισσότερη ζάχαρη και ανθυγιεινό λίπος. Έτσι το μαγείρεμα στο σπίτι έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών σας. Η υιοθέτηση μεγάλων μερίδων ανά μαγείρεμα, θα μειώσει το χρόνο που δαπανάτε στην κουζίνα και θα είναι αρκετό για να ταΐσετε την οικογένειά σας για ολόκληρη την εβδομάδα.
- Παραλλαγή εμφάνισης υγιεινής τροφής. Προκείμενου να πολεμάτε να φάει ο/η έφηβος/ή φρούτα ή λαχανικά στην αρχική τους μορφή, προσθέστε τα λαχανικά σε ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ή φτιάξτε έναν πουρέ πατάτας με καρότα, ή προσθέστε μια πινελιά από ταχίνι ή φυστικοβούτυρο, μέλι και κανέλα σε ένα κομμένο μήλο ή μπανάνα.
- Δώστε κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν στις αγορές για ψώνια και την προετοιμασία γευμάτων. Μπορείτε να τους διδάξετε έτσι πληθώρα πράγματων για διάφορα τρόφιμα και πώς να κατανοούν τις ετικέτες τροφίμων.
- Έχετε επάρκεια σε αγαπημένα φρούτα, αποδεκτά λαχανικά και υγιεινά σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ρυζόγαλο, σπιτικά κουλουράκια, ώστε τα παιδιά να αποφεύγουν ανθυγιεινά σνακ όπως αναψυκτικά, πατατάκια και μπισκότα.
- Περιορίστε τα μεγέθη μερίδων. Δεν υπάρχει λόγος διαμάχης και επιμονής για να καθαρίσει παιδί σας το πιάτο του μέχρι και την τελευταία μπουκιά, ιδίως όταν έχει καταναλώσει ένα 70-80% ενός υγιεινού γεύματος. Επίσης να αποφεύγεται να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή ή δωροδοκία γιατί πάντα θα καταλήγετε σε γρήγορες επιλογές χαμηλής διατροφικής αξίας.