Η επιστήμη της διατροφής και ο ρόλος του επιστήμονα διατροφολόγου διαιτολόγου

Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου BSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφολόγος

Η διατροφή και η σωστή δίαιτα είναι ένας  καθοριστικός παράγοντας για την υγεία σας και την ομορφιά σας και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Μαζί, εσείς, και εγώ ως η διατροφολόγος – διαιτολόγος σας, θα συνδυάσουμε τις τροφές ώστε να χάσετε περιττά κιλά , λίγα ή πολλά, σύμφωνα με το δικό στόχο σας βελτιώνοντας τους δείκτες της υγείας σας και την εξωτερική εικόνα του σώματος σας.

Έτσι, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω ώστε να εμπλουτίσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας δια ζώσης και να την διευρύνουμε πέρα από τα όποια περιοριστικά πλαίσια του χώρου και του χρόνου εξ αποστάσεως, με σκοπό την καλυτέρευση του τρόπου ζωής σας.

Η επιστήμη της διατροφής μελετά την διαδικασία κατά την οποία οι άνθρωποι προσλαμβάνουν τις ουσίες που τους είναι απαραίτητες για να καταφέρουν να ζήσουν και να αναπτυχθούν. Τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά καταδεικνύουν ότι η επιστήμη της διατροφής ορίζεται ως βιολογική επιστήμη. Η επιστήμη της διατροφής ασχολείται με τη σύνθεση των τροφίμων και τον ρόλο που παίζουν τα θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να γίνει η σωστή θρέψη η οποία θα αποδώσει οφέλη στον οργανισμό.

Ως τρόφιμα ορίζονται όλες οι ουσίες, οι οποίες φυσικές ή επεξεργασμένες, καταναλώνονται από τον άνθρωπο, αφενός για να του παρέχουν το απαραίτητο ενεργειακό και δομικό υλικό και αφετέρου για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού  και την επιδιόρθωση της βιολογικής φθοράς.

Τα τρόφιμα διακρίνονται κυρίως σε φυτικής και ζωικής προέλευσης. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα διακρίνονται σε μακροθρεπτικά και μκροθρεπτικά συστατικά.Τα μακροθρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια (λίπη κι έλαια) προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή οι διάφορες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, αν και είναι εξαιρετικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία και τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, χρειάζονται σε λιγότερες ποσότητες.

Ο ρόλος του επιστήμονα διατροφολόγου-διαιτολόγου είναι καίριας σημασίας ως προς τη διαμόρφωση ορθών διατροφικών πολιτικών και την προώθηση υγιών διατροφικών προτύπων για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής του πολίτη.

Ο επιστήμονας διατροφολόγος-διαιτολόγος εξετάζει την διατροφή μεμονωμένων ατόμων, αλλά και ομάδων ατόμων ερευνώντας το ιστορικό της υγείας τους και τη φαρμακευτική αγωγή, τη φυσική κατάσταση, τις παθήσεις, τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, τις συνθήκες εργασίας, τις δραστηριότητες, καθώς το φύλλο και την ηλικία τους. Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη θα εφαρμόσει την επιστήμη της διατροφής για την σωστή σίτιση και εκπαίδευση μεμονωμένων ατόμων ή ομάδας ατόμων για την διατήρηση της υγείας και την θεραπεία προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την διατροφή.

Η επιστήμη της διατροφής κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος με νέες έρευνες, που έρχονται για να εμπλουτίσουν και να ανατρέψουν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία και σε συνδυασμό με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, καταλήγουμε ότι η επιστήμη και το επάγγελμα του διαιτολόγου κρίνονται επίκαιρα και αναγκαία.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *