Είσαι έφηβος ή έφηβη; Η υγεία σου είναι δική σου υπόθεση!

Καθώς μεγαλώνετε, μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις για πολλά πράγματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ως έφηβος/η πλέον μπορείς να έχεις άποψη και να την εφαρμόζεις στην καθημερινότητα σου μέσω αποφάσεων για εκείνα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο. Εχεις την άποψη σου και επιλέγεις τα ρούχα σου, τους φίλου σου, την μουσική σου.

Τι θα έλεγες να αρχίσεις και να έχεις άποψη σχετικά με το σώμα και την υγεία σου;

Έτσι θα μπορείς να λαμβάνεις και καλύτερες αποφάσεις κάθε φορά που πεινάς ή όταν πηγαίνεις για φαγητό με τους φίλους σου. Ενημέρωσε και αυτούς για τις παρακάτω πληροφορίες.

1.Η ενέργεια στο σώμα σου

Σκεφτείτε το φαγητό ως ενέργεια για να φορτίσετε την μπαταρία σας για την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιείτε ενέργεια από την μπαταρία για να σκεφτείτε και να κινηθείτε, οπότε πρέπει να τρώτε και να πίνετε για να παραμείνετε ενεργοποιημένοι. Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί. Οι θερμίδες από τα τρόφιμα και τα ποτά σας δίνουν αυτή την ενέργεια.  Η εξισορρόπηση της ενέργειας που καταναλώνετε μέσω τροφίμων και ποτών με την ενέργεια που χρησιμοποιείτε για την ανάπτυξη, τη δραστηριότητα και την καθημερινή ζωή, σας βοηθάει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

2. Το βάρος στο σώμα σου

Παραλείποντας γεύματα, κατά την προσπάθεια που κάνετε για να χάσετε βάρος τρώγοντας ελάχιστα, έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό και την απομάκρυνση σας από ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως τρόφιμα με υδατάνθρακες. Αυτό επιβαρύνει το σώμα και την υγεία σας επειδή δεν καταναλώνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Αν το σκεφτείτε, στην πραγματικότητα, παρεμποδίζεται εσείς οι ίδιοι την προσπάθεια διαχείρισης του βάρους σας, επειδή μπορεί να ξεκινήσετε με ελάχιστο φαγητό αλλά στη συνέχεια να μεταβείτε λόγω της στέρησης σε υπερκατανάλωση οποιαδήποτε θρεπτικής ή μη τροφής.  Παράλληλα επηρεάζεται σημαντικά η διάθεσή σας και ο τρόπος που σκέφτεστε όπως πχ το κάπνισμα ή άλλες επικίνδυνές απόψεις για την απώλεια βάρους.

3. Οι θερμίδες στο σώμα σου

Ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεστε εξαρτάται από το φύλο σας, τα γονίδιά σας, πόσο χρονών είστε, το ύψος και το βάρος σας, εάν εξακολουθείτε να αναπτύσσεστε και από πόσο δραστήριοι είστε  που μπορεί να μην είναι το ίδιο κάθε μέρα. Διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες θερμίδων για να είναι ενεργοί ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Σε αυτή σου την απόφαση καλό θα ήταν να ακούσεις την άποψη ενός διατροφολόγου, ώστε να φτιάξετε μαζί ένα διατροφικό μοντέλο που θα προσαρμόζει τις θερμίδες στην καθημερινότητα σου.

Δημοσιεύτηκε από τον Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθλητική Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *